Itaca VII al Gran Prix de l'Atlàntic

Etapes de la travessa

Primera etapa:  Mataró – Vinaròs  /  28 – 29 de setembre del 2019  (Josep, Pere, Luis, Ferran, Ximo) S’havien fet força actuacions a l’Itaca, modificacions, substitució de peces desgastades, veles noves, nou pilot automàtic, etc. Es va decidir fer una primera etapa curta,  206 milles, per provar el vaixell i, si feia falta, que l’equip tècnic es pugés desplaçar per acabar de fer ajustos. Problemes amb el nou pilot automàtic, alternador i el nou GPS van obligar a intervenir de nou en el vaixell.

Segona etapa:  Vinaròs – Alacant – Almeria /  04 – 08 d’octubre del 2019  (Josep, Lluis, Xavier, Ferran)Aquesta etapa va ser una mica més llarga, sense dificultats, amb força estona de navegació a vela, gaudint de la vista de les illes Columbretes, tot i no poder parar a fer el bany que havíem previst. Després vam passar pel dispositiu de tràfic de cap de Gata, vigilant l’intens tràfic que hi ha en aquest punt. El mes dur, la tornada en cotxe des d’Almeria a Barcelona.

Tercera etapa:  Almeria – Puerto Sherry (Puerto de Santa Maria)  /  23 – 25 d’octubre del 2019  (Josep, Ximo, Ferran) La tripulació sortia amb el neguit d’haver de creuar l’estret de Gibraltar. Tothom prevenia sobre les dificultats de fer-ho: corrents fortes, molt tràfic, sovint boira, etc. Creuar l’estret requereix una planificació precisa de la meteorologia (vents) i de les corrents i marees. Vam planificar aprofitar la finestra favorable de vent i corrents que hi havia amb llum de dia.  Era dissabte quan s’arribava a l’estret i hi havia molt poc tràfic, una dificultat menys, però s’anava una mica més tard del previst.

L’entrada a l’estret molt plàcida, mar pràcticament pla i sense vent. Però durant les dues hores posteriors, el vent va pujar fins els 32 nusos i les corrents en contra van començar a ser importants. La meitat de la velocitat del vaixell es perdia en compensar el corrent en contra. L’arribada a Porto Sherry, de matinada, no va ser fàcil. Port desconegut, canal d’entrada molt llarg envoltat de baixos, ben abalisat, però on costava identificar el canal degut a la multitud de punts de llum de la costa.

Fent una partideta mentre travessem l’estret

La sortida de l’estret de Gibraltar va ser un xic més “sacsejada”

Quarta etapa:  Puerto Sherry – Lanzarote  /  31 d’octubre – 6 de novembre de 2019  (Josep, Xavi, Diego, Ximo, Ferran) Estava previst sortir l’1 de novembre, però es decideix avançar la sortida degut a que la previsió meteorològica no era bona a partir del 5 de novembre. Una pertorbació important baixava des del nord i preveia vents de més de 30 nusos i onades de més de 4 metres.

l’Itaca deixa Porto Sherry el 31 d’octubre sobre les 19:30 hores amb l’objectiu d’arribar a Marina Rubicón abans del 6 de novembre. Es el primer tast de l’Atlàntic per tots els tripulants. Poc tràfic fins i tot al creuar la vertical de l’estret, onades diferents de la Mediterrània, alçades entre 2 i 3 metres però amb un període mes llarg que les fa més tractables. Mar i vent sempre per aleta / través de babord i corrent a favor.

El que preveiem fer en més de 5 dies va durar 4 dies, 4hores i 40 minuts. Tot va anar molt bé amb un parell de petits ensurts. Just a la mitat del recorregut descobrim, sobre les 19 hores del 2 de novembre, que tenim aigua salada en el camarot de popa-babord. Dues hores intentant trobar per on entrava l’aigua fins que finalment veiem el punt on apareix l’aigua a dintre del vaixell. És la unió entre el casc i el mirall de popa. Moments de preocupació fins veure que el volum no era important (1 litre cada 2 hores) i no anava a més. Agraïments al suport des de terra del Pere Mateu i la sempre magnifica col·laboració de Salvament Marítim que van fer seguiment de la situació per si era necessari la seva intervenció. L’altre moment de tensió va ser l’arribada al port de Marina Rubicón, a la costa sud de l’illa. Intentar entrar en un port que no coneixes, tot i les ajudes de l’electrònica, sobre la 1 de la matinada, completament a les fosques, entre 7 vaixells fondejats prop de la bocana la meitat sense llum de fondeig encesa, es qualsevol cosa menys tranquil·litzant. Ens quedem un parell de dies per coordinar la revisió del vaixell i reparar l’entrada d’aigua i altres deficiències de la preparació de l’Itaca que es va fer a Mataró i que ens van afectar durant la navegació.

Primer tast atlàntic

Next

Sortida de la regata

2 Comments

  1. Nati Bosch

    Estic “enganxada” a la crònica !

  2. Mª José Sanz

    Aquest missatge és per la Maite de part de les seves companyes de feina.
    Et desitgem que el mar sigui generós amb tu, que tinguis ones, vent i sol en la justa mida. Anem seguint les cròniques diàries i ja veiem que esteu gaudint i esteu tenint una bona travessa. Et fem un encarreg, que t’omplis de molta energia i que ens la trametis a nosaltres quan tornis. Et trobem molt a faltar però sabem que és un projecte que t’apassiona, així que a gaudir-ho molt. Us desitgem a tots que vagi molt bé la segona part de la travessa i agraïm les cròniques tan divertides que llegim sovint. Bon vent i bona proa!! (Alguna de les teves companyes, Bona Popa!!)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén