Itaca VII al Gran Prix de l'Atlàntic

23-01-2020 Setzena crònica

La nit del 22 al 23 ha estat molt tranquil·la, amb molt poc vent i amb una velocitat de 3 – 4 nusos, això si, ben estrellada.


El matí, l’hem dedicat a dutxa en coberta i solàrium…..
Per la tarda, després d’una llarga sobretaula hem estat bastant ‘apalancats’, uns dormint, altres llegint i en Josep parlant per ràdio amb les seves emissores. Avui ha parlat amb varis radioaficionats de Brasil, Sud-àfrica, i curiosament amb un de Martinica.
Segons els partes meteo de que disposem, demà pujarà el vent i podrem anar a la velocitat prevista. Si no ens puja el vent, arribem a Martinica per Nadal !!!!
No obstant el poc vent, i com cada nit, rissarem la major i el gènova per precaució.

La vida abord – Gestió de l’aigua

A l’Itaca no portem potabilitzadora, per dos motius, l’elevat cost i el més important, es que no ens hi cap enlloc.
Amb aquesta situació, en una travessa de 15 – 20 dies, amb quatre persones a bord, l’aigua es un be escàs. Tots els llibres que hem llegit i les experiències que havíem compartit amb altres navegants atlàntics ens advertien de gestionar be l’aigua.
Hi han històries molt dures de navegants que han quedat a la deriva molts dies, per qualsevol averia, sense aigua….

Hem de distingir dos tipus d’aigua: l’aigua per beure i l’aigua dels dipòsits, que en cas de necessitat també ens la podríem veure, doncs es dolça i potable, malgrat te sabor als plàstics dels dipòsits.

El vaixell disposa de dos dipòsits d’aigua de 360 litres en total. Si tenim en compte que poden ser 20 dies, amb quatre tripulants, ‘toca’ 4,5 litres per tripulant i dia…..És a dir, no en tenim ni per començar…..Per tot això, ens cal:

 • Rentem els plats i estris de cuina amb aigua salada.
 • Tenim una sortida d’aigua salada (del mar) a coberta, que ens la proporciona una bomba elèctrica. Per dutxar-nos, ens reguem amb aigua salada, ens ensabonem, i ens aclarim amb aigua salada. Per treure’ns la sal, finalment, disposem d’un polvoritzador amb un diposit de 5 lts (el que es compra a qualsevol garden, per tirar insecticida a les plantes) i que minimitza el consum. Per assecar-nos fem una estona de solàrium a la coberta. La Maite aprofita per fer la seva taula de gimnàstica.
  Ja us avisem que no passarem ni fotos ni vídeos de les dutxes a coberta, doncs les imatges de les nostres panxes i mixelins, podrien ofendre inclús a les mes dures sensibilitats…..
 • Cada vegada que en Diego pesca, netegem el peix a la popa amb aigua salada, i després netegem la coberta amb la mateixa manguera que ens facilita l’aigua de la dutxa.

Respecte a l’aigua dolça varem carregar el barco amb mes de 200 litres d’aigua embotellada, que portem estibada en les sentines.
L’aigua dolça la fem servir per beure, cuinar, fer el cafè, fer el te…. i treure’ns la sal amb el polvoritzador…
A banda portem llaunes i ampolles de diferents tipus de begudes: sucs, cerveses, coca cola, tònica,…

Lamentablement, ningú ens va advertir que el vi també esdevé un producte escàs !!!!
A tots els tripulants de l’Itaca ens agrada gaudir d’un bon vi als àpats, tant per dinar, com per sopar, i alguna cervesa als aperitius …
Malgrat varem sortir de Mindelo amb unes 25 – 28 ampolles de diferents tipus de vi, amb el consum actual, sembla que ‘passarem sed’ …..

Heu de saber que, en la mesura del possible, els comentaris que deixeu al bloc els fem arribar als navegants. Els hi agrada molt saber de vosaltres així que si us be de gust comentar no us en esteu.

Cada dia que passa les cròniques son més entretingudes. Gràcies navegants. Nosaltres seguim a les noves entregues de l’oda marítima!

Previous

22-01-2020 Quinzena crònica

Next

24-01-2020 Dissetena crònica

4 Comments

 1. Josep Antoni Megias

  Brutal

 2. Joana Díaz

  Bona nit, sóc la Joana del Foment Hortenc. Us comunico que m’he unit a seguir-vos diàriament en l’experiència, n’estem aprenent molt, un plaer llegir-ho!

 3. Xavier Baez Gea

  Seguim la travessa amb una mescla d’expectació, admiració i enveja sana. Que el vent us arribi amb mesura i a temps, perquè a Martinica no deuen tenir turrons per Nadal 😃 S’han fet fotos dels peixos?
  Salut i gràcies pel bloc!

 4. Nati Bosch

  Quina aventura! Ho estic seguint amb molt d’interès ! I de navegació no hi entenc gens. Les cròniques són molt amenes. Disfruteu molt !

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén